До месец 6-и блок на АЕЦ Козлодуй очаква да получи нов

...
До месец 6-и блок на АЕЦ Козлодуй очаква да получи нов
Коментари Харесай

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има нов живот до месец

До месец 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй "  очаква да получи нов лиценз за употреба, който ще му разреши да работи през идващите 10 години. По този метод се удължава животът на блока, чийто планов запас изтича тази година. Това заяви пред БНР изпълнителният шеф на Първа атомна Александър Николов. Вчера централата навърши 45 години от стартирането си, а посетител на събитието бе отрасловият министър Теменужка Петкова.

Според Николов техническото положение на реактора и оборудванията демонстрират, че той може да създава ток и през идващите 30 години. " Анализът е подготвен, възложен е на Агенцията за нуклеарно контролиране преди една година. Състоянието на 6-и блок аналогично е такова, каквото е на 5-и блок. Шести блок ще може да бъде експлоатиран още 30 години ", увери той.

В рамките на месец и половина шести блок спря на два пъти. Последно това стана при започване на август, когато блокът спря за часове поради механически проблем. Оказа се, че две от основните циркулационни помпи са изключили и са задействали автоматиката за разтоварване на блока. В началото на юли още веднъж се наложи прекъсване на реактора, само че за към 4 часа, след задействане на електрическата отбрана на генератора.

Скоро шести блок на АЕЦ отново ще бъде спрян, но за годишен планов ремонт. Блокът работи напълно с новия вид съветско гориво. За 5-и блок се вършат разбори дали може да премине към работа с американско гориво, доставено от компанията " Уестингхаус ", уточни още Александър Николов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР